Back to top

Nieuws

De Tweede Wereldoorlog is in Gelderland nooit ver weg.

Het Gelders provinciebestuur wil 5,5 miljoen euro extra uittrekken voor het herdenken en vieren v

Benieuwd naar de activiteiten en werkzaamheden van WO2GLD in het afgelopen jaar? In augustus rapporteerde de stichting aan de provincie Gelderland over de voortgang van de activiteiten en projecten. 

Ruim achthonderd oorlogsmonumenten, tweehonderd locaties met een beladen verleden en honderd best

Artikel

Veel oorlogsmonumenten in Gelderland zijn beter te begrijpen in de context van de Nederlandse herinneringscultuur van de Tweede Wereldoorlog. Susan Scherpenisse onderzoekt de overeenkomsten en meest markante verschillen.

Verslag Gelderse Netwerkdag 6 november in Putten in samenwerking met Netwerk Oorlogsbronnen.

Lees het in Kleio gepubliceerde artikel van Machlien Vlasblom.

Verslag themamiddag over de archeologie en het landschap van de Tweede Wereldoorlog in Gelderland.

Regio

Onderduikers werden in de Achterhoek op grotere schaal opgenomen dan in de rest van Nederland.  Het is een van de centrale thema's van het WO2 verhaal van de deze Gelderse grensstreek.

Met de Slag om Arnhem tijdens operatie Market Garden als bekendste voorbeeld vertelt de regio Arnhem een verhaal van militaire strijd, maar ook van verregaande gevolgen voor de burgerbevolking en onuitwisbare sporen in de omgeving.

Nijmegen en omgeving werd zwaar getroffen. Het verwoestende bombardement op Nijmegen kostte honderden mensen het leven, negen maanden lang vormde de regio het front met het nog bezette deel van Nederland en in februari en maart 1945 vormde het de uitvalsbasis van de geallieerde opmars richting Duitsland. 

De Tweede Wereldoorlog heeft over dit gedeelte van Nederland een zware wissel getrokken. De regio is zwaar getroffen door beschietingen door de geallieerden, die lange tijd aan de zuidkant van de Maas waren gelegerd toen de opmars in september 1944 stokte. Het gebied vormde negen maanden lang het frontgebied tussen bevrijd en bezet Nederland. Nergens anders in Europa lag een gebied in de Tweede Wereldoorlog zo lang in de frontlinie. Er is een groeiende aandacht voor het lot van de burgers in het strijdgebied. Burgers werden geconfronteerd met onderwaterzettingen, voortdurende beschietingen en evacuaties.

Op de Veluwe is het verhaal van de Tweede Wereldoorlog in Nederland in vele facetten te beleven. Geen Nederlandse streek biedt zoveel verschillende aspecten van deze nog steeds betekenisvolle periode uit ons recent verleden.