Back to top

In maart 2020 heeft WO2GLD samen met Erfgoed Gelderland, Rijnbrink en Omroep Gelderland een aantal WO2-cafés georganiseerd. Bezoekers konden hun voorwerpen uit de oorlogstijd meenemen naar de bibliotheek en met elkaar in gesprek gaan.

Geïnteresseerden konden in de bibliotheek langskomen met hun oorlogsverhalen en met bijzondere documenten en objecten uit de Tweede Wereldoorlog. Volgens het principe van ‘tussen kunst en kitsch’ waren er historici en WO2-kenners aanwezig die met de mensen in gesprek gingen. Tevens werden door hen de ingebrachte objecten besproken. 

Verdere aankleding werd onder meer verzorgd door lokale historische verenigingen. Zij toonden (een deel van) hun collecties aan de bezoekers in een pop-up expo. Bovendien was er de fototentoonstelling van de 50 mooiste Gelderse oorlogsfoto's te zien en kon men de bevrijding van Ede in Virtual Reality beleven. 

Special 'Getuigen van de oorlog' op mijnGelderland

Enkele bijzondere oorlogsverhalen zijn al verschenen in een special op het platform mijnGelderland. Hier zullen de komende tijd nog meer verhalen, die bij de WO2-cafés zijn verzameld, gedeeld worden. Met name nu er steeds minder directe ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog zullen zijn, is het des te belangrijker om de verhalen op te tekenen.