Back to top

Joost Rosendaal is voorzitter van WO2GLD. Als historicus en publicist is hij verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen en actief op het gebied van de politieke cultuurgeschiedenis, met name op het gebied van oorlog en revolutie.

Zijn onderzoek naar de Tweede Wereldoorlog heeft een internationaal vergelijkende en multiperspective benadering met nadruk op de regionale verschillen in beleving en op de betekenisgeving van de oorlogservaring na 1945. Over de Tweede Wereldoorlog schreef hij onder andere De bevrijding in beeld. Van Neerpelt tot Wesel, 1944-1945 en Nijmegen  '44. Verwoesting, verdriet en verwerking. Daarnaast doet hij onderzoek naar politiek-culturele processen van onderop met als bijzondere focus revolutionaire bewegingen (Nederland en Frankrijk in de achttiende eeuw).

In Gelderland is de belangstelling voor de Tweede Wereldoorlog nog steeds groot.

Veel media-aandacht voor WO2GLD in drukke maand vol herdenkingen.

Van september 2019 tot en met mei 2020 herdenkt en viert Gelderland 75 jaar bevrijding, vrede en vrijheid: een uniek verhaal van een provincie die vanaf Market Garden (september 1944) tot de Canadese bevrijding en de capitulatie in Wageningen (mei 1945) een centrale plaats innam de slotfase van de Tweede Wereldoorlog.

In 2019 en 2020 is het 75 jaar geleden dat in Gelderland een heftige strijd plaatsvond die het einde van de Tweede Wereldoorlog betekende en vrijheid en vrede bracht. WO2GLD werkt mee aan de samenhang en samenwerking tijdens deze herdenkingsjaren. 

WO2GLD zet zich als verbindende schakel in voor het krachtiger, duurzamer en kwalitatief sterker maken van de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog in Gelderland.