Back to top

Nieuws

In 2022 is het 75 jaar geleden dat het Marshallplan tot stand kwam.

Gelderse oorlogsverhalen

Op zoek naar……… een snoer van oorlogsverhalen uit Gelderland

Indisch Verleden Gelderland 1940-1955                                                           

Artikel

Graag willen wij uw aandacht vragen voor de volgende drie punten: de noodzaak van het onderhoud

In maart 2020 heeft WO2GLD samen met Erfgoed Gelderland, Rijnbrink en Omroep Gelderland een aanta

Op donderdag 28 november vond er op de Nederlandse ambassade in Berlijn een seminar plaats over h

In Gelderland is de belangstelling voor de Tweede Wereldoorlog nog steeds groot.

Regio

Onderduikers werden in de Achterhoek op grotere schaal opgenomen dan in de rest van Nederland.  Het is een van de centrale thema's van het WO2 verhaal van de deze Gelderse grensstreek.

Met de Slag om Arnhem tijdens operatie Market Garden als bekendste voorbeeld vertelt de regio Arnhem een verhaal van militaire strijd, maar ook van verregaande gevolgen voor de burgerbevolking en onuitwisbare sporen in de omgeving.

Nijmegen en omgeving werd zwaar getroffen. Het verwoestende bombardement op Nijmegen kostte honderden mensen het leven, negen maanden lang vormde de regio het front met het nog bezette deel van Nederland en in februari en maart 1945 vormde het de uitvalsbasis van de geallieerde opmars richting Duitsland. 

De Tweede Wereldoorlog heeft over dit gedeelte van Nederland een zware wissel getrokken. De regio is zwaar getroffen door beschietingen door de geallieerden, die lange tijd aan de zuidkant van de Maas waren gelegerd toen de opmars in september 1944 stokte. Het gebied vormde negen maanden lang het frontgebied tussen bevrijd en bezet Nederland. Nergens anders in Europa lag een gebied in de Tweede Wereldoorlog zo lang in de frontlinie. Er is een groeiende aandacht voor het lot van de burgers in het strijdgebied. Burgers werden geconfronteerd met onderwaterzettingen, voortdurende beschietingen en evacuaties.

Op de Veluwe is het verhaal van de Tweede Wereldoorlog in Nederland in vele facetten te beleven. Geen Nederlandse streek biedt zoveel verschillende aspecten van deze nog steeds betekenisvolle periode uit ons recent verleden.